Meestal schrijf ik dit soort stukjes als ik ergens geweest ben en iets me is opgevallen. Het coronajaar zorgde voor minder bezoeken aan andere plekken. Hoewel het leven zich niet laat verklaren op basis van Actie = Reactie, kan het zomaar zijn dat het coronajaar er aan heeft bijgedragen dat ik weer wat aan het programmeren ben geslagen.

(Weer aan het programmeren? Lang terug, in 1999 startte ik mijn eigen website. Ergens in de kast staat nog een boek over Javascript uit 2002. Een boek ja. Die wereld is veranderd. De hoeveelheid beschikbare online bronnen is eindeloos).

Uiteraard leidde dat programmeren tot een kaart. Een kaart waarop ik al mijn op Strava geregistreerde fietstochten van de afgelopen 3 jaar kan weergeven.

Bronnen: Strava, OpenStreetMap, Stamen

Het oog van de oorkaan, in het centrum van de afbeelding, is de Leusderheide. Een ontoegankelijk militair oefenterrein.

Hoe dit tot stand kwam

En voor de geinteresseerden dan nog een stukje toelichting: hoe is dit gemaakt? Python is de taal waar ik sinds ruim een jaar mee speel.

Er vanuitgaande dat je de basis van Python zelf onder de knie krijgt, leert deze tutorial je als eerste stap hoe je je eigen Strava-data binnenhaalt op je eigen computer. Niet eenmalig, maar na iedere activiteit weer te verversen.

Vervolgens was er de tutorial van Nick Doornekamp, die laat zijn hoe hij zijn Strava-data op kaart plot. Daarbij kiest hij voor de verouderde library Basemap. Toen ik vervolgens aan de slag ging met de opvolger Cartopy, werd het iets te ingewikkeld. Cartopy begint al met 40 verschillende projecties. Ruimtelijke informatie lijkt eenvoudig, maar is dat niet per se.

De oplossing voor de ruimtelijke informatie kwam uit een derde tutorial, waarin iemand zijn reizen naar Santiago op kaart zet. Het gehanteerde instrument is Folium en helpt om gegevens te plotten op een webkaart zoals OpenStreetMap. Vervolgens blijkt een Amerikaans bedrijfje ook nog eens ‘waterverf’achtergrond te hebben gemaakt voor OpenStreetMap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.