Gezeten, of staande, met uitzicht over de gracht in Amsterdam, tekenden ze. Ze tekenden wat er kwam als je de gracht uit zou varen, het IJ op, de Zuiderzee op, tussen de zandbanken door navigerend, naar de Noordzee. En verder tekenden ze, tot de wereld op papier stond. Het was niet alleen tekenen. Aan de hand van de posities van de sterren rekenden ze. Aan afstanden en locaties. Al bij al ontstond er vanaf de 16e eeuw in Amsterdam een cluster van cartografen.

Al die intellectuele inspanning bestond niet voor niets. Ze was dienstbaar aan zeereizen en commercie, die op haar beurt weer dienstbaar waren aan imperialisme en uitbuiting.

Met die zware balast is er in het Allard Pierson museum in Amsterdam de tentoonstelling Open Kaart. Aanleiding is 150 jaar KNAG (Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap). Naast wereldkaarten, zoals door Blaeu gemaakt, gaat de tentoonstelling ook nadrukkelijk in op Indonesie, Suriname en de Antillen.

Eerder dit jaar was ik bij de tentoonstelling Kaarten: navigeren en manipuleren in Volkenkunde in Leiden. De tentoonstelling bij Volkenkunde viel erg tegen. Na de positieve recensie over het Allard Pierson toch naar Amsterdam gegaan.

Over Open Kaart ben ik ronduit enthousiast. Veel te zien, goed gedocumenteerd, variatie aan invalshoeken, een aantal gastkunstenaars. Wel had er nog iets meer kaartmateriaal uit de 20e eeuw in gemogen. Kaartmateriaal uit de 20e eeuw is veel grafischer maar is ten dele ook al weer historie. Idee voor een volgende tentoonstelling?

Onderdeel van ‘Depictions of Rotterdam’ van Gert-Jan Kocken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *