Kaarten zijn een oneindige bron van bladermateriaal. Tijdens de kerstvakantie schuif ik op de iPad langs Zeeuws-Vlaanderen en beland op de linkeroever van de Schelde, bij Antwerpen.
Waarom is dat eigenlijk zo weinig bebouwd, die Linkeroever? Rotterdam-Zuid en Amsterdam-Noord kennen hetzelfde fenomeen: de historische kern ligt op de andere oever van de rivier. Maar de twee Nederlandse steden kennen substantiele stadsdelen op de andere oever. De Linkeroever oogt zo… leeg.
En zoals een mens anno 2023 dan doet vanaf de bank: je stelt de vraag aan Google. (Nee, ChatGPT heb ik niet geprobeerd). En stuit op een scriptie die op een ouderwetse website te vinden is.
Waarom is de boel zo leeg? Aanvankelijk was het wel handig om de polders nabij Antwerpen onder water te kunnen zetten als de vijand kwam. Vervolgens zijn er, behalve forten, nauwelijks gebouwen gekomen tot aan het interbellum. Vervolgens duurde de plannenmakerij zo lang, dat pas halverwege jaren ’30 gestart werd met de bouw. De bouw liep daarna ook met horten en stoten. Een verhaal dat de moeite waard is om te lezen.
Viavia kwam ik ook op de mooie site van Geopunt Vlaanderen, waar je historische kaarten kan leggen over bestaande kaarten. Eerder wist ik wel van een onofficiele Vlaamse Topotijdreis, maar dit is ook een mooie website om weer wat uurtje overheen te bladeren